Hvis du skal igennem et længere forløb grundet sygdom, så lav dig en mappe med indkaldelser, opdateret medicinliste og udprint af journalen, så du fortsat bliver tovholder i eget liv.”

Dorthe Kristensen
Reservelæge, Akutafdelingen, Hospitalsenheden Horsens

Se flere gode råd

Kend din medicin

Medicineringsfejl, fx at du får en forkert dosis, et forkert lægemiddel eller medicin du ikke kan tåle, er blandt de hyppigste fejl i sundhedsvæsenet. Det er derfor en god idé at lave en liste over den medicin, du allerede tager. Så kan du være med til at sikre, at det er den rigtige medicin du får.

Når du laver din medicinliste skal du skrive ned hvad medicinen hedder, hvad du tager den for, hvilke bivirkninger den har samt hvordan og hvor længe du skal tage den. Skriv al den medicin du tager ned – også håndkøbsmedicin og naturmedicin. Husk også den medicin, du kun tager engang imellem.

Tag listen med til lægen eller når du skal på sygehuset. Så sikrer du, at lægen ved, hvilken medicin du allerede tager, ligesom du kan gøre opmærksom, hvis der er medicin du ikke kan tåle.

Du kan downloade medicinlisten her som du kan printe ud og udfylde derhjemme, eller du kan få den tilsendt på e-mail.

Her på siden har vi samlet nogle råd, redskaber og forslag til spørgsmål, der kan være nyttige at stille, så du er med til at sikre at det er den rigtige medicin du får.

Fem raske spørgsmål
...når du får medicin

  1. Hvad får jeg medicinen for?
  2. Hvilke bivirkninger skal jeg holde øje med?
  3. Hvorfor har min medicin et andet navn en den plejer?
  4. Hvorfor skal jeg tage en anden dosis eller mængde end jeg plejer?
  5. Hvor længe skal jeg tage medicinen?

Redskaber

Medicinliste

Tag listen med til lægen eller når du skal på sygehuset. Så sikrer du, at lægen ved, hvilken medicin du allerede tager, ligesom du kan gøre opmærksom, hvis der er medicin du ikke kan tåle.

Godt du spør'

Vi har samlet nogle spørgsmål, som andre patienter og pårørende har fundet værdifulde. Du kan bruge spørgsmålene som inspiration og skrive dine egne spørgsmål ned på de følgende sider.

Værd at vide om din medicin

Få overblik over din medicin på sundhed.dk

På sundhed.dk kan du logge ind med dit NEM-ID og finde information om din medicin – bl.a. hvilken medicin du har fået ordineret af din læge og købt på recept på apoteket. På sundhed.dk kan du også finde din journal fra sygehuset og din praktiserende læge.

Husk din medicin

På www.apoteket.dk kan du finde redskaber, der kan hjælpe dig med at huske din medicin og teste om din medicin påvirkes af anden medicin.

Vil du vide mere om din medicin?

Du kan finde viden om din medicin på www.medicin.dk og i indlægssedlen eller ved at spørge lægen eller på apoteket.

“Spørg altid ind til din medicin: Hvorfor du skal have den, hvordan du kan mærke virkningen, hvad der vil ske, hvis du ikke tager medicinen. Spørg, hvis du får udleveret anden medicin end den vanlige. Du skal blive ved med at spørge indtil, du får et svar du kan forstå.”

Pia Fabricius
Sygeplejerske, Udviklingskonsulent, Udviklings- og kvalitetsafdelingen, Amager og Hvidovre Hospitaler

Læs mere

“Husk at p-piller også er medicin, når lægen spørger”

Anne Bjerre
Reservelæge, Gynækologisk Obstetrisk Afdeling, Næstved Sygehus