Spørg om det, du ikke forstår. Viden giver tryghed.”

Karin Friis Bach
Regionsrådsmedlem, Regionsrådet, Region Hovedstaden

Se flere gode råd

Kend det næste skridt

Når du er indlagt eller til undersøgelse på sygehuset får du oftest en masse forskellige informationer, og det kan være svært at bevare overblikket over det hele. Derfor er det en god ide at spørge ind til og prøve at holde styr på, hvad næste skridt i din behandling er. For når du ved det, kan du reagere, hvis du for eksempel ikke får svar på din blodprøve eller ikke bliver indkaldt som aftalt til den næste undersøgelse. På den måde kan du selv være med til at forhindre, at der sker fejl og forsinkelser.

Det er en god idé at skrive ned, hvilke informationer du får, hvor og hvornår du skal til undersøgelser, og hvornår du kan forvente svar på undersøgelserne. Du kan ikke regne med, at du møder den samme læge ved hver stuegang, og det kan derfor være en god idé at notere lægens navn sammen med datoen for stuegangen. Særligt, hvis I laver en konkret aftale, der skal følges op på.

 

Spørg til hvad det næste skridt er

Fem raske spørgsmål
...når du er i tvivl

  1. Det her er nyt for mig. Vil du sige det igen?
  2. Kan du forklare det med andre ord?
  3. Hvem kan jeg ringe til hvis jeg får smerter?
  4. Der er noget, der bekymrer mig, skal jeg sige det nu?
  5. Skal jeg til kontrol efter jeg er udskrevet?

Redskaber

Smertedagbog

Ved at notere, hvor ondt du har det, kan du se, om smerterne bedres eller forværres, for eksempel i løbet af dagen eller fra dag til dag. Det er værdifuld viden for det sundhedspersonale, der hjælper dig.

Symptomdagbog

En præcis beskrivelse af, hvordan du har det og har haft det over en længere periode, er det bedste udgangspunkt til en samtale med lægen eller sygeplejersken.

Medicinliste

Tag listen med til lægen eller når du skal på sygehuset. Så sikrer du, at lægen ved, hvilken medicin du allerede tager, ligesom du kan gøre opmærksom, hvis der er medicin du ikke kan tåle.

Godt du spør'

Vi har samlet nogle spørgsmål, som andre patienter og pårørende har fundet værdifulde. Du kan bruge spørgsmålene som inspiration og skrive dine egne spørgsmål ned på de følgende sider.

Gå med som pårørende

Vi ved, at det kan være svært som patient selv at have overskud til at kende behandlingens næste skridt. Her kan du som pårørende være en vigtig hjælp for din nærmeste. Læs her mere om hvad du som pårørende kan gøre.