Når man er gammel skal man aldrig komme alene, tag en ledsager med”

Bente Skødt Jensen
Sygeplejerske, Geriatrisk Team, Hospitalsenheden Horsens

Se flere gode råd

Når du er i behandling

I dag er der ofte flere måder at behandle den samme sygdom på. Nogle passer bedre til dig og din måde at leve på, så det er vigtigt, at du kender de forskellige muligheder og tager stilling.

Spørg ind til dine muligheder, så du i samråd med lægen kan tage stilling til, hvilken behandling, der passer bedst til dig. Men fortæl også om dine vaner og rammer, så du sammen med lægen kan finde dén behandling, som fungerer bedst med din hverdag.

Behandlingen er kun en succes hvis du er tilfreds, og lægen kan ikke uden din hjælp vide om du føler dig tryg ved det valgte forløb. Derfor er det vigtigt, at du er åben om dine bekymringer. Lægen er den faglige ekspert. Men kun du er ekspert i dit liv.

 

Fem raske spørgsmål
...når du er i behandling

  1. Bliver jeg helt rask af behandlingen?
  2. Hvilke bivirkninger kan jeg forvente?
  3. Er der andre muligheder end operation?
  4. Hvordan kan jeg forvente at have det efter operationen?
  5. Hvilke muligheder er der for bedøvelse, hvis jeg skal opereres?

Før behandlingen

Lægen vil i samråd med dig aftale, hvilke undersøgelser du skal have foretaget. På baggrund af de undersøgelser, du får foretaget, planlægges dit behandlingsforløb.

Uanset om du skal have medicin, eller om du skal opereres – eller begge dele – skal du vide, hvad du kan forvente af den behandling, du bliver tilbudt – både på kort sigt og på langt sigt. Og om du kan forvente eventuelle bivirkninger.

Når du skal i medicinsk behandling
Hvis du skal i medicinsk behandling, er det vigtigt, at du kender din medicin. Det vil sige, at du ved, hvad din medicin hedder, hvordan den virker, samt hvordan og hvor længe du skal tage den. Før en liste over al den medicin, du tager. Sørg også for at kende medicinens eventuelle bivirkninger og spørg, om særlige typer mad eller drikkevarer kan påvirke behandlingen negativt.

Når du kender din medicin, er det nemmere for dig at tage den rigtigt. Det giver et bedre behandlingsresultat. Når du har overblik over medicinens virkninger og eventuelle bivirkninger, er det også nemmere for dig at sige til, hvis du reagerer anderledes på behandlingen end forventet, og hvis du får bivirkninger. Hent vores forslag til medicinliste her.

Læs med i din journal

Mange vil gerne følge med i deres behandlingsforløb ved at læse i journalen. Du kan få en kopi af journalen fra sygehuset eller læse den på computeren.

Det er altid muligt at henvende sig til det sygehus eller den afdeling, du har været i kontakt med og bede om en kopi af journalen. Det er din ret som patient, og sygehusene har faste arbejdsgange for det. Så det er ikke en gene for afdelingen at udlevere journalen, tværtimod er det en hjælp at du og dine pårørende følger med i dit forløb. Det er også muligt at læse journalen på din computer. Du benytter blot dit NemID og vejledningen her:
Din eJournal.

Find viden om din behandling
Patienthåndbogen er det sted på internettet, hvor man som borger bedst kan finde troværdig og opdateret viden om symptomer, sygdomme og deres behandling.

Patienthåndbogen ejes af Danske Regioner og de fem regioner, og indholdet er indholdet er ikke afhængigt af kommercielle interesser. Patienthåndbogen indeholder 3.000 artikler om sygdomme, symptomer og sundhed. Over 50 speciallæger og praktiserende læger skriver indholdet i Patienthåndbogen, og indholdet opdateres løbende. Gå til Patienthåndbogen

“Sig fra hvis behandlingen taler mod din sunde fornuft”

“Sig fra hvis behandlingen taler mod din sunde fornuft”

Henning Wendelboes kræft kunne ikke længere måles i blodet. Derfor sagde han nej tak til at fortsætte den behandling lægerne ellers anbefalede.

Læs hele historien

Billede

Derfor er det godt du spør'

Fire læger og sygeplejersker fortæller i denne video hvorfor det er en god ide at forberede spørgsmål inden en samtale med lægen.

Redskaber

Smertedagbog

Ved at notere, hvor ondt du har det, kan du se, om smerterne bedres eller forværres, for eksempel i løbet af dagen eller fra dag til dag. Det er værdifuld viden for det sundhedspersonale, der hjælper dig.

Symptomdagbog

En præcis beskrivelse af, hvordan du har det og har haft det over en længere periode, er det bedste udgangspunkt til en samtale med lægen eller sygeplejersken.

Tre ting du selv kan gøre, når du er i behandling

Undersøg mulighederne

Spørg til forskellige behandlingsformer og bed om informationsmateriale. Eller hør, hvor du kan få mere at vide.

Kend din medicin

Lav en liste over al den medicin, du tager – også naturmedicin. Skriv ned hvad medicinen hedder, hvordan den virker, hvilke bivirkninger den har og hvor længe du har taget den.

Orienter personalet

Fortæl hvis du tidligere har haft dårlige oplevelser med bedøvelse, eller hvis medicinen ser anderledes ud, end den plejer. Så hjælper du til at undgå fejl.

Fire gode råd

Selv om vi har et godt sundhedsvæsen, så sker der desværre fejl og misforståelser. Her er fire gode råd til hvad du kan gøre for at få en sikker og korrekt behandling.

1. Stil spørgsmålNår du stiller spørgsmål får du mere viden om din egen sygdom og behandling, og lægen får indblik i de ting, der bekymrer dig.

2. Gå med som pårørende Sammen kan I bedre forstå og huske de informationer I får.

3. Kend din medicinSom patient er det oftest dig, der bedst ved, hvilken medicin du tager, og om der er medicin, du ikke kan tåle.

4. Kend det næste skridtSå kan du følge op og reagere hvis der sker fejl, misforståelser eller forsinkelser.